"THE NATURAL HEALING FORCE WITHIN EACH OF US IS THE GREATEST FORCE IN GETTING WELL" (Hippocrates)
Als veterinair natuurgeneeskundig therapeut studeerde ik af bij Silverlinde in juli 2020 na een 4-jarige intensieve opleiding. Naast het uitgebreide medische stuk, werden we hier ondergedompeld in verschillende natuurlijke therapieën waaronder bachbloesems, fytotherapie, aromatherapie, homeopathie en celzouten. Ook voeding en gedrag hebben we uitgebreid bestudeerd.
Als natuurgeneeskundige bekijk ik een dier anders dan een dierenarts: niet de ziekte staat centraal, maar de zieke. Niet de symptomen, maar de oorzaak. Elk dier is een individu waarbij het fysieke, psychische en energetische lichaam één geheel vormen en in geval van disbalans uit zich dat in gedrag en/of ziekte. Een consult duurt dan ook 45 min - 1 uur waarin ik in de vorm van een anamnesegesprek zoveel mogelijk te weten wil komen over het dier zodat ik het leer kennen in al zijn aspecten en zo tot een conclusie en advies kan komen.
DE BEHANDELMETHODES
Wat voor alle behandelmethoden geldt, is dat in de eerste plaats het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken (net zoals bij de osteopathie). Het middel of de maatregelen die worden ingezet ondersteunen het dier hierin. Bedoeling is dus niet om een medicijn in te zetten waarbij de klachten onmiddellijk verdwijnen, met een grote kans dat ze binnen korte of langere termijn terug opduiken, maar om de ziekte of het probleemgedrag van binnenuit aan te pakken. Het genezingsproces gaat hierbij vaak trager dan bij klassieke medicijnen, maar is wel effectiever op langere termijn. Het lichaam heeft immers de tijd gekregen om de onderliggende oorzaak aan te pakken en om dus van binnen naar buiten toe te genezen.
FYTOTHERAPIE
Bij fytotherapie of kruidengeneeskunde worden geneeskrachtige kruiden ingezet. Deze worden al van oudsher gebruikt om fysieke en psychische kwalen op te lossen en zijn de voorlopers van de moderne medicijnen die vaak gebaseerd zijn op werkzame inhoudsstoffen van allerhande kruiden. Vaak worden hierbij echter bepaalde stoffen geïsoleerd en chemisch nagemaakt om zo grotere en goedkopere productie te hebben.
Ikzelf geloof meer in de kracht van de echte planten en het is dan ook mijn meest favoriete therapie om in te zetten. Bovendien worden we hiermee omringd en in mijn opinie bestaat er niet zoiets als onkruid of "het verschil tussen kruid en onkruid is een oordeel van de mens". Elke plant heeft zijn nut en het is enorm boeiend om te ontdekken welke planten er ook nog een keer geneeskrachtige werking hebben.
Ik zet kruiden in bij elke diersoort: voor honden en katten zijn dat meestal tincturen en kruidenthee, voor dieren als paarden, geiten en koeien is het echte kruid het meest interessante aangezien zij echte planteneters zijn. Verder zijn er ook nog zalven en oliën op basis van kruiden die voor allerhande kwalen kunnen worden ingezet.
AROMATHERAPIE
Aromatherapie werd reeds in het oude Egypte toegepast door farao's en priesters als schoonheidsproduct, maar ook om te balsemen of in kaarsen. Hippocrates was de eerste die ook de geneeskrachtige werking ervan bestudeerde, maar het is Dr René-Maurice Gattefossé die als "vader van de aromatherapie" wordt gezien. Hij experimenteerde hiermee in WOI toen er een tekort was aan medicijnen en hij ontdekte dat lavendelolie een helende werking had bij de zware wonden die de soldaten vaak opliepen.
Aromatherapie werkt met essentiële of etherische oliën. Deze 'olie' wordt gewonnen uit planten door middel van waterdampdistillatie of persing en is eigenlijk de kernkracht van de plant. Het is dan ook een zeer krachtig en sterk geconcentreerd middel dat niet roekeloos dient te worden ingezet. Bvb voor 1 liter essentiële olie van citroen is 100 kg citroen nodig!
Dieren zijn zeer sterk in aangeven of een bepaalde geur hen wel of niet aanstaat, afhankelijk wat zij op dat moment nodig hebben. Ik laat een dier dan ook steeds zelf kiezen welke hij al dan niet wil.
De oliën kunnen op verschillende manieren worden ingezet: op een geursteentje waar het dier aan kan ruiken wanneer hij er behoefte aan heeft, verwerkt in een olie of zalf om uitwendig te gebruiken en in een plantaardige olie of honing als drager om inwendig te gebruiken. Vooral bij de laatste toepassing is professioneel advies noodzakelijk!
BACHBLOESEMS
Dr Edward Bach werd geboren als arme mijnwerkerszoon en zag in zijn jonge jaren vele zieke mensen als gevolg van het stof in de mijnen en de armoedige omstandigheden waarin ze leefden. Dit inspireerde hem om te gaan studeren en dokter te worden. Echter, in zijn succesvolle praktijk zag hij dat mensen niet geholpen waren met de klassieke geneeskunst zoals hij dat aan de universiteit had geleerd, en dus stopte hij ermee. Hij ging rondtrekken en ontdekte dat bepaalde planten een invloed hadden op zijn emotioneel welzijn. Hieruit ontwikkelde hij 38 Bach remedies, elk met een werking op een specifieke emotie of gemoedstoestand.
Bachbloesems zijn heel erg nuttig bij dieren die emotioneel in disbalans zijn. Denk hierbij aan adoptiehonden uit het buitenland, mishandelde paarden, honden uit de broodfok, maar ook dieren die door bvb een verandering in het gezin of een bepaalde gebeurtenis plots ander gedrag gaan vertonen.
CELZOUTEN
Celzouten werden door Dr Schussler, een arts die vnl met homeopathie werkte, in de 19de eeuw ontwikkeld. Hij ontdekte dat ziekte vaak ontstond door tekorten aan mineralen. Om ervoor te zorgen dat die tekorten zo efficiënt mogelijk aangevuld werden, ontwikkelde hij 24 celzouten of minerale verbindingen die van nature in het lichaam voorkomen. Om deze makkelijker te laten opnemen in de cellen verwreef (of verdunnen met poeder) hij de mineralen. Door een tabletje te laten smelten op de tong, of in water op te lossen, worden ze via de slijmvliezen rechtstreeks naar de cellen vervoerd waarin ze onmiddellijk kunnen worden opgenomen. Overdoseren is bijna niet mogelijk hiermee omdat een teveel aan celzouten gewoon wordt uitgescheiden door het lichaam zonder verdere gevolgen.
Celzouten zijn heel breed inzetbaar en vaak interessanter dan de pure mineralen die wel kunnen worden overgedoseerd en daarmee schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het dier.
VOEDING
Naast alle behandelmethodes is voeding uiteraard een erg belangrijk aspect in de gezondheid van een dier, het is dé basis voor een goed functionerend lichaam. Daarom kijk ik altijd met de eigenaar naar wat het dier te eten krijgt en wat eventueel wenselijk is om aan te passen. Hippocrates gaf het al aan: let food be thy medicine, and medicine be thy food.
In het ondoorzichtige woud van voedermerken is het als eigenaar niet altijd even makkelijk om het juiste te vinden voor je dier. Immers, elk merk weet zichzelf aan te prijzen als de beste keuze. Ikzelf ben ook lang op zoek geweest naar de juiste voeding voor mijn honden, paarden en geiten. Na veel uitproberen heb ik voor mijn dieren uiteindelijk gevonden wat zij nodig hebben. Ik wil je dan ook graag bijstaan om door de bomen het bos weer te zien en advies te geven hieromtrent.
GEDRAG
Gedragsproblemen bij dieren zijn bij de meeste diereneigenaren niet onbekend. Eerste vraag die we hierbij moeten stellen of het effectief gaat om een gedragsprobleem of om probleemgedrag. Een jonge hond die de houten poten vanonder tafel knabbelt wordt door de eigenaar niet geapprecieerd, maar is geen gedragsprobleem. De eigenaar ervaart het als een probleem, maar de hond doet wat hij van nature doet om zijn tanden en kauwgedrag te stimuleren, en heeft dus nergens last van. Geef hem een stuk hout of speeltje om op te kauwen en het probleem is al snel opgelost.
Een gedragsprobleem ontstaat wanneer een dier niet in balans is. Dit kan ontstaan zijn bij de geboorte, het zogen, maar kan ook groeien door omstandigheden. Punt is dat het dier er in dit geval wel last van heeft, en dat het kan verergeren, en zelfs leiden tot ziekte, als het niet op de juiste manier wordt aangepakt.
Ook hierin kijk ik samen met de eigenaar wat er kan gedaan worden om de balans terug te herstellen en weer een gelukkig dier te krijgen.